Пеперутка

Пеперутка

Papillon

Жaнp:Биографски, Криминалистичка драма
Tpaeње:144 мин.
Режисер:Franklin J. Schaffner
Улоги:Steve McQueen, Dustin Hoffman, Victor Jory
« »
Кратка содржина

Погрешно уапсен и обвинет поради убиство кое не го извршил, Французинот Хенри Шариер, наречен „Папилон“, (Пеперуга) осуден е на доживотна казна во колонијата Св. Лорент на Ѓаволскиот остров, во Француска Гвајана. Додека со останатите осуденици плови кон затворот, тој го запознава Луис Дега, славниот фалсификатор кој верува дека сопругата и адвокатот би можеле да се изборат за помилување, и сака да го принуди, во замена за пари, да му биде заштитник. Иако за првиот обид за бегство управителот Барот одредил казна од две години самица, за вториот обид пет години, а за потешките престапи и гилотина, во договор со Дега, Папилон одлучува по секоја цена да побегне од Ѓаволскиот остров.